Vähähiilihydraattinen pasta
Vähähiilihydraattinen pasta
Pasta on omia suosikkiruokiani, mutta ennen tätä en oikein ollut löytänyt keto-ruokavalioon sopivaa pastaa. Tavallinen pasta on niin mahdottoman huonosti nälkää pitävää ja hiilihydraattipitoista, että lihon sitä syödessä ihan mahdottomasti. Vähähiilihydraattisessa pastassa ei tietenkään käytetä vehnäjauhoja, vaan pyritään saamaan koostumus aikaan kuidulla ja/tai juustolla pääasiallisesti. Samalla ravintoarvot paranevat toki huomattavasti, voisi kutsua jopa terveysruoaksi.
Tässä ohjeessa tehdään vähähiilihydraattinen keto pasta käyttäen psyllium-ravintokuitua. Psyllium on siitä nerokas ainesosa kun siinä ei ole yhtään hiilihydraatteja, mutta toimii monesti kuin jauho. Pastan maku on hyvin mieto ja tuntuma on ehkä hieman kuivempi ja jämäkämpi kuin täysjyvä-nauhapastassa, mutta hyvän kastikkeen kanssa eroa ei juuri huomaa. Ulkonäkö tällä pastalla ei ole kovin miellyttävä semmoisenaan, mutta kaikkea ei voi saada.
Lisään tähän kirjoitukseen ajan myötä myös pastakastike-vinkkejä ja vaihtoehtoisia pastareseptejä.
Vähähiilihydraattinen sitruunapasta |
Hyppää:
Ainekset / ostoslista
Reseptistä valmistuu 4-5x lisukeannosta (308 kcal, ~2g hiilihydraatteja per 1/4 annos)
Ainekset:- 200g Maustamatonta tuorejuustoa
- 4 Kananmunan keltuaista
- 4 Kokonaista kananmunaa
- 1dl (100g) Psylliumia
- 1tl Suolaa
- Toki tätä voi maustaa halutessaan itsekin, pastan maku on aika neutraali kuten oikeankin pastan, mutta niin ei toki tarvitse olla kun sitä tässä itse tekee
- 2rkl Oliiviöljyä taikinan öljyämiseen kaulittaessa, yksi per pellillinen
Reseptistä valmistuu 2 pellillistä, reseptin voi myös puolittaa helposti jos siltä tuntuu. Pasta säilyy ainakin 3 päivää jääkaapissa vielä ihan hyvänä, ja mikrossa lämmitys ei haittaa makua eikä koostumusta ollenkaan.
Reseptistä valmistuu 4-5x lisukeannosta (308 kcal, ~2g hiilihydraatteja per 1/4 annos)
Ainekset:
- 200g Maustamatonta tuorejuustoa
- 4 Kananmunan keltuaista
- 4 Kokonaista kananmunaa
- 1dl (100g) Psylliumia
- 1tl Suolaa
- Toki tätä voi maustaa halutessaan itsekin, pastan maku on aika neutraali kuten oikeankin pastan, mutta niin ei toki tarvitse olla kun sitä tässä itse tekee
- 2rkl Oliiviöljyä taikinan öljyämiseen kaulittaessa, yksi per pellillinen
Reseptistä valmistuu 2 pellillistä, reseptin voi myös puolittaa helposti jos siltä tuntuu. Pasta säilyy ainakin 3 päivää jääkaapissa vielä ihan hyvänä, ja mikrossa lämmitys ei haittaa makua eikä koostumusta ollenkaan.
Valmistus
- Erottele kananmunan keltuaiset (4 kpl)
- Eroteltuja valkuaisia ei tarvitse tässä reseptissä. Niitä voi lisätä munakkaaseen tai tehdä keto-marenkia esim.
- Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella tuorejuusto (200g), erotellut kananmunan keltuaiset, ja myös kokonaiset kananmunat (4 kpl). Vatkaa kunnes seos on tasainen
- Ja siis tosiaan reseptiin tulee 4x eroteltuja keltuaisia, ja vielä 4x kokonaisia kananmuniakin. Eli yhteensä 8 kananmunaa tarvitaan.
- Lisää psyllium (1 dl / 100g), ja suola (1 tl) (ja mahdolliset muut mausteet jos haluat)
- Vatkaa seosta kunnes se selvästi jäykkenee eikä tartu enää juurikaan
- Koostumus on tässä vaiheessa hieman tarttuvaa mutta kuitenkin aika kiinteää kuin kakkutaikina. Semmoista rakeista, ja irtoaa kohtalaisen hyvin vatkaimesta. Psylliumeissa tuntuu olevan eroja, niin saattaa joutua vähän lisäämään.
- Laita taikina kulhossa pyyhkeen alle turpoamaan 10 min ajaksi
- Vaivaa taikinasta hyvin koossa pysyvä pallo
- Seoksen koostumus pitäisi muistuttaa torttutaikinaa, kohtalaisen jämäkkää ja helposti kaulittavaa. Ei saisi tarttua käsiin
- Aseta kaksi uunipellin kokoista leivinpaperia pöydälle ja levitä niille kevyesti oliviiöljyä
- Laita uuni lämpiämään 150c asteeseen kiertoilmalla (erityisesti jos paistat 2x pellillistä)
- Taputtele taikinasta pallo ja jaa se kahteen osaan, yksi molemmille leivinpapereille
- Levitä taikinat leivinpaperien päälle kaulimella. Kaulitse niin ohueksi kuin haluat pastan, ihan vaikka kaupan Tagliatelle-nauhapastaa ajatellen. Sormilla voi viimeistellä tuloksen
- Siirrä leivinpaperit ja taikinat uunipelleille
- Levitä molempien päälle leivinpaperi, se estää uunissa kuivumista ja liiallista pinnasta paistumista
- Laita uuniin paistumaan 150c ylemmälle keskitasolle 10 min ajaksi. Kaksi kerralla paistaessa keskitaso + ylempi taso sopii hyvin.
- Ota pasta jäähtymään
- Rullaa levy rullaksi, ja leikkaa veitsellä sopivan levyisiksi nauhoiksi
- Tätä taikinaa voisi myös käyttää piirakoiden yms. pohjana mielestäni, maku on ihan mieto kuin jauhoistakin tehdessä
- Valmis!
Märät ainesosat vatkattuna |
Vetäytynyt taikina muotoiltuna palloksi |
Taikina kahden leivinpaperin välissä |
Kaulittu taikina valmiina paistamista varten |
Paistettu taikinalevy |
Rullattu ja leikattu pasta |
Ravintoarvot ja lisätiedot
Valmistusaika: 50 min (30min aktiivista)
Ruokkii: 2-3 aterialle lisukkeeksi
Ainesosa | Määrä | Kalorit (Kcal) | Hiilihydraatit (g) |
---|---|---|---|
Tuorejuusto | 200g | 524 | 7 |
Psyllium | 100g | 170 | 0 |
Kananmuna | 4 kpl | 280 | 0 |
Kananmunan keltuainen | 4 kpl | 260 | 0 |
1234 | 7 |
Yhteensä 1234 kcal ja 7g hiilihydraatteja.
Yhden 1/4 Annoksen ravintoarvot
- 308 kcal, ~2g hiilihydraatteja
Kuten näkyy niin tämä on aivan uskomattoman hyvä ravintoarvoiltaan, melkein kuin ei hiilihydraatteja olisi ollenkaan. Nyt kehtaa syödä "pastaa" vihdoin!
- 308 kcal, ~2g hiilihydraatteja
Kuten näkyy niin tämä on aivan uskomattoman hyvä ravintoarvoiltaan, melkein kuin ei hiilihydraatteja olisi ollenkaan. Nyt kehtaa syödä "pastaa" vihdoin!
Linkkejä
Ketoreseptit - Ketopasta - Alunperäinen innoitus ihan suomalaisesta blogista
Diethood - Creamy garlic mushrooms - Hyvä sieniä käyttävä kastike pastalle
Kastikereseptejä
Kasaan tähän osioon ajan myötä tälle sopivia pastakastikkeita aivan mini-resepteinä. Kaikki nämä ovat tehty kahden pellillisen mitoitukselle.
Mielestäni perinteiset jauheliha+tomaattiset kastikkeet eivät käy tämän pastan kanssa, kannattaa kokeilla raikkaita makuja keventämään tuntumaa.
Sitruunapasta
Suosikkejani tälle pastalle, koska pasta on niin miedon ja kuivan makuista, että raikas ja kermainen maku täydentää sitä. Tällä myös saa aika paljon lisää energiaa itse ruokaan, kun itse pastassa on todella vähän.
- 1 Iso luomu sitruuna. Kuori raastettuna ja mehustettuna
- 1 Pieni sipuli hienonnettuna (noin 25g)
- 50g Voita paistamiseen
- 2dl Kuohukermaa
- 75g Parmesaanijuustoa raastettuna
- 1rkl Persiljaa
Valmistus
- Raasta sitruunan kuori, ja mehusta sitruuna
- Hienonna sipuli
- Laita voi ja sipulit pannulle, kuullota sipulit
- Lisää sitruunan kuori ja mehu
- Kuumenna kiehuvaksi ja paista pari minuuttia
- Kaada sekaan kuohukerma ja persilja
- Lisää raastettu parmesaanijuusto
- Kuumenna keskilämmöllä 10 min ajan sekoitellen, kunnes juusto on sulanut ja kastike hieman paksuuntuu
Ravintoarvo-arvio: 15kcal/1.5g hh (sipuli), 25kcal/1.75g hh (sitruuna), 365kcal/0,5g hh (voi) 680kcal/6g hh (kuohukerma), 321kcal/0g hh (parmesaani) == yhteensä 1080kcal/9g hiilihydraatteja == per 1/4 annos ~250 kcal/3g hiilihydraatteja
Kommentit
Lähetä kommentti